Doelstelling van de Stichting

De Stichting Lève Rolduc is opgericht op 31 oktober 1978. De statuten zijn op 25 september 2023 geactualiseerd. De stichting heeft ten doel het behoud van het cultureel erfgoed van het abdijcomplex Rolduc; het initiëren, uitvoeren of bevorderen van activiteiten die in het belang zijn van de in het abdijcomplex gevestigd geweest zijnde onderwijsinstellingen of voor de vaststelling van de historie daarvan; het bevorderen van contacten tussen oud-leerlingen van deze instellingen en tussen hen en die instellingen.

Uitgangspunten voor het beleidsplan 2024 en 2025

Bovenstaande doelen tracht de stichting o.a. te verwezenlijken door het verrichten van documentatie en archivering; het samenstellen en verspreiden van publicaties; het ondersteunen van publicaties door derden; het organiseren van lezingen; het adviseren van wereldlijke en kerkelijk overheden inzake het behoud van het cultureel erfgoed van Rolduc; het organiseren van reünies en andere bijeenkomsten.

Als uitvloeisel van dit streven zijn als afgeronde projecten te noemen:

  • De uitgave van C.Th. Reul en collega’s: ‘Het Vierde Rolduc 1946-1971’ (1983).
  • De uitgave van W.M. Lemmen: ‘Rolduc, een kleine Gids’ (1985).
  • Het maken van een geluidsband met de voor het merendeel franse liederen die op Rolduc werden gezongen: ‘Cantiques de Rolduc’ (1997).
  • Het beleggen van een symposium ter herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de opheffing van de abdij (1796-1996).
  • Het doen verrichten van onderzoek naar de authenticiteit van het gebeente van Ailbertus, de stichter van Rolduc in 1104.
  • Het inhoudelijk begeleiden en mede vormgeven aan twee professionele videoproducties: één over de abdijtijd en één over de internaattijd.
  • Het overzichtswerk van Joep Offermans: ‘Abdij Kloosterrade – Rolduc 1104–1381’ (2003).
  • Het Oorkondeboek van de abdij Kloosterrade 1108-1381, bewerkt door M.S. Polak en E.C. Dijkhof (2004).
  • ‘Toegewijd aan de dienst van God, facetten van 900 jaar Kloosterrade-Rolduc’ (2004) Deze bundel opstellen verscheen als jaarboek van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).
  • Een tekstkritische editie met vertaling van het vervolg (Continuatio) op de Annales Rodenses door abt Nico Heyendal door Toon van Oeffelt (proefschrift).

Concrete plannen voor 2024 en 2025

  • De stichting geeft dit jaar in eigen beheer een hertaling van “De kleine Republiek” van oud-Rolducien Lodewijk van Deyssel uit. De hertaling is van de hand van dr. J. Hartmann.
  • Op donderdag 24 oktober 2024 organiseert de stichting de jaarlijkse Augustinuslezing. Die zal dit jaar gehouden worden door drs. Th. Bovens, fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer en oud-gouverneur van de provincie Limburg. De titel van de lezing: Maar is het verstandig? Op weg naar Integriteitsbeleid 3.0, Geschikt voor Goed bestuur?
  • Onder auspiciën van de stichting organiseert Reüniecomité Rolduc I interne leerlingen die tussen 1946 en 1972 op Rolduc hebben gezeten, een tweedaagse reünie op 19 en 20 april 2024. Tijdens deze reünie zal ook de presentatie van de hertaling van “De kleine Republiek” plaatsvinden.
  • Eveneens onder auspiciën van de stichting organiseert Reüniecomité Rolduc II een eendaagse reünie op zaterdag 9 november 2024 voor oud-leerlingen uit de periode 1973 – 1996.
  • In gezamenlijk overleg met Reüniecomité Rolduc I en Reüniecomité II onderzoekt het bestuur van de stichting welke mogelijkheden er zijn om op termijn gezamenlijke reünies te organiseren.
  • De stichting onderzoekt dit jaar in samenspraak met de directie van het Bisschoppelijk Centrum Rolduc mogelijkheden om het uitgebreide fotoarchief van Rolduc op een verantwoorde wijze (archief) onder te brengen, waarbij toegankelijkheid wordt gewaarborgd. Het uitgebreide fotoarchief is de afgelopen 10 jaar door dr. Jan Hartmann geordend en gedigitaliseerd.
  • Om de bestuurlijke continuïteit van de stichting te waarborgen wordt gekeken naar verjonging van het bestuur. Hiervoor zullen leden van Reüniecomité Rolduc II worden benaderd.
  • Er wordt onderzocht of het mogelijk is de jaarboeken van Rolduc (1921-1969) via de website van de stichting toegankelijk te maken.
  • Om activiteiten en ontwikkelingen binnen de stichting onder de aandacht te brengen zullen er regelmatig e-mails worden verstuurd naar de adressen van onze bestanden.
  • Het bestuur van destichting zal oud-Rolduciens  aanmoedigen om hun deskundigheid en ervaringen aan te bieden aan de leerlingen van het Martin Buber College in Kerkrade.
  • In overleg met Reüniecomité Rolduc I wordt de planning voor de in 2026 te houden reünie voor de oud-leerlingen uit de periode 1946-1973 opgestart.
  • Onderzoek naar mogelijke publicaties (cahiers) zoals:

– het hoofdstuk uit de biografie van Lodewijk van Deyssel, geschreven door Harry G.M. Prick, over zijn verblijf als Karel Alberdingh op kostschool Rolduc.

– wetenswaardigheden van het ameublement in de bisschopskamer van Rolduc. Een geschenk, stoffelijk huldeblijk voor mgr.  L. Schrijnen, directeur van Rolduc, bij zijn benoeming tot Bisschop van Roermond (1914), aangeboden door de parochies uit zijn geboorteplaats Venlo.

– een nadere beschouwing van de catalogus anno 1250 van de bibliotheek van de kloosterschool van Kloosterrade (Rolduc). Met name gericht op de inhoud van de boeken betreffende de exacte vakken.

– een beschrijving van aanwezige kunstwerken in de openbare ruimte van Kerkrade  met verwijzing naar en relevantie voor het abdijcomplex Rolduc aangevuld met beelden in de Beeldentuin anno 2025. Fotoboek met beschrijving van kunstwerk, kunstenaar en uitleg van de kunstenaar bij getoonde beelden.

– een heruitgave van het boek “900 jaar Rolduc 1104-2004” (redactie Diane habets, Mike Kockelkoren, Marcel Put, Hub Schwanen, René van Zandvoort (uitgave Bisschoppelijk Centrum Rolduc; drukkerij Deurenberg Kerkrade BV). Een goed leesbaar boekwerk, waarin vele thema’s in de lange geschiedenis aan de orde komen (160 pag.). Deze uitgave roept 20 jaar na datum de vraag op of een bewerkte en meer beknopte heruitgave betekenisvol kan zijn voor bezoekers van het abdijcomplex.

  • Een onderzoek naar de mogelijkheid om een boek uit te brengen over “Rolduc na 1972”. Hiervoor zullen oud-leerlingen en oud -docenten uitgenodigd worden hun ervaringen over hun tijd op het Katholiek Gymnasium op schrift te stellen. Bovendien zal in dit boek ruim aandacht geschonken worden aan de omstandigheden die geleid hebben tot de verdwijning van Gymnasium Rolduc.
  • Het erfgoed van Rolduc verder tot leven brengen door de ontwikkeling van podcasts, waarin verleden, heden en toekomst aan bod komen
  • Om de verbinding tussen Rolduc en Het Martin Buber College als bijzondere onderwijsvorm te ondersteunen zal onderzocht worden om een congres over onderwijsvernieuwing in Limburg te organiseren. De stichting Lève Rolduc zal ijveren hiervoor de gemeente Kerkrade het voortouw te laten nemen.

Al deze activiteiten vergen veel mankracht en soms is het nodig deskundigen van buiten aan te trekken om tot een goed resultaat te komen; gebrek aan menskracht en financiële middelen noopt tot het maken van keuzes.

Conclusie: wij kunnen steun in elk opzicht gebruiken.

Neem contact op met een van de bestuursleden als je geïnteresseerd bent om deel te nemen in een werkgroep of stuur een mail naar ons stichting.leve.rolduc@gmail.com.
Wie het werk dat de stichting in het belang van Rolduc verricht geldelijk wil steunen kan dat doen door overboeking van een gift op rekeningnummer NL38RABO0148496865 ten name van de Stichting Lève Rolduc.

Sinds 1 januari 2018 is onze Stichting in het bezit van de Culturele ANBI-status, hetgeen van belang is voor u inzake aftrekbaarheid van giften. Het daaraan gekoppelde RSIN-nummer is: 90 15 72 174

Mail naar Stichting